Home is where the heart is ♥

Vrijdag was ik bij een vriendin op bezoek in haar mooie huis. Ze woont met haar man buitenaf. Dat zou voor mij ook zeker geen gek idee zijn. Ik ben zelf al heel wat keren verhuisd en dat was niet zozeer omdat het telkens zo uitkwam maar ik was op zoek.. op zoek naar een invulling. Na de zoveelste keer verhuizen, vond ik het eindelijk in Zwolle: mijn thuis. Eigenlijk betekende dit niets anders dan dat ik voor het eerst mijn hart voelde. Ik voelde!

Jaren was ik een koele kikker. Het was een manier om mijn hoofd boven water te houden in deze harde wereld. Wist ik veel wat er met me aan de hand was. Ik had zoveel klachten en snapte maar niet dat ik me elke keer zo voelde. Ik wist wel dat ik iets miste..maar wat? Geen idee. Ik zorgde dat ik om de zoveel tijd van omgeving veranderde. Het was een soort van mogelijkheid geworden om dat akelige gevoel voor een tijd uit te schakelen. Echter, was het niets meer dan een signaal, een lichtje, waarover ik had kunnen nadenken. Maar ik liet het niet toe. Dit werkte ook wel. Totdat ik in Zwolle terecht kwam. Er ging een (liefdevolle) wereld voor mij, of eigenlijk in mij, open.

Het is niet moeilijk om je thuis te maken, maar het daadwerkelijk te voelen is een heel ander aspect. Ik leerde om overal waar ik kwam mijn hartelijke gevoel mee te nemen. Sindsdien ben ik het nooit meer kwijtgeraakt. Ik denk dat het ligt aan het feit dat ik niets meer te verliezen had en besloot er niet meer tegen te vechten. Even kopje onder en gewoon op z’n beloop laten. Al is het haast te toevallig dat ik maanden later werd “wakker gemaakt” en mijn hooggevoeligheid toeliet.

Het thuis voelen voor mij en dat gevoel behouden, is niet vanzelfsprekend. Door mijn hooggevoeligheid raak ik gemakkelijk overprikkeld. Ik zit elke dag langer dan een half uur in de auto naar werk, mijn werkplek is in een oud stoffig gebouw. Dit zorgt voor enorm veel prikkels. Gelukkig staat het pand, net zoals mijn huis, in een groenrijke omgeving. In de pauze en vrije tijd ga ik graag een blokje om. Dit heb ik ook nodig om in balans te komen en te blijven. Ik mediteer om elke dag bewust te zijn en te kunnen blijven luisteren naar mijn gevoel.

Als hooggevoelige heb ik een aantal dingen die ik dagelijks moet doen/nodig heb:

 • Ik heb minimaal 8 uur slaap nodig.
 • Als ik niet kan slapen vanwege veel geluid, dan gebruik ik oordoppen.
 • Meditatie helpt me om bewust te worden van wat ik voel. Dit doe ik 2 x per dag.
 • Ik luister graag naar muziek. Dit zorgt ervoor dat de prikkels minder doordringen.
 • Als ik m’n hoofd leeg wil maken, loop ik het bos in of door de natuur.
 • Ik zet alles wat ik moet herinneren in mijn mobiele agenda.
 • De zon op mijn huid voelen is iets wat mij letterlijk oplaad. Het liefst zit ik er elk dag in.
 • Gezond eten en veel water drinken heb ik nodig om mezelf goed te voelen.
 • Ik ben voor veel dingen allergisch en heb na een reactie rust nodig.
 • Om tekorten vanwege hooggevoeligheid aan te vullen, slik ik vitamines & mineralen. Voornamelijk B12 & visolie.
 • Ik moet ten alle tijden iets te eten bij me hebben. Als ik honger heb, kan ik me niet afsluiten voor prikkels.
 • Het allerbelangrijkste is dat ik me elke dag accepteer en niet wegcijfer omdat ik wat anders in elkaar zit. Ik ben misschien sneller belast maar niet minder slim.

Met het toepassen van deze aandachtspunten kan ik me overal goed voelen. Thuis zijn is voor mij mezelf echt goed voelen waar ik ook ben.

Ondanks dat ik dit erg goed weet, moet ik het soms nog wel eens uitleggen wat er dan gebeurt als ik het gevoel even kwijt ben of overprikkeld ben. En wat ik dan nodig heb om mijn hart weer te voelen en fit te zijn om er weer tegen aan te kunnen. Daarom heb ik een filmpje hieronder geplaatst.
LET OP! Het is voor hooggevoeligen en mensen met autisme erg prikkelbaar.

Liefs Stephanie

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s